Цвети-на

ПАТЛАДЖАНИ СЪС СИРЕНЕ НА ФУРНА
150 г сирене
4 средно големи патладжана
6 домата
4 супени лъжици олио
30 г краве масло или маргарин
сол,
черен пипер,
магданоз




Обелени и нарязани на дебели филии патладжани се посоляват и оставят да се отцеждат. След
30 мин се пържат в сгорещено олио, докато станат полуизпържени. Нареждат се на пластове в
съд за печене, като помежду им се слагат филийки домати. Ястието се пече 30 мин, наръсва се
със ситно настъргано сирене, смлян черен пипер, магданоз и нарязано на парчета масло и се
пече още 10 минути.


ДОМАТИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ НА ФУРНА
150 г сирене /извара/
1 кг домати
100 г краве масло
150 г кромид лук
100 мл прясно мляко
20 г брашно
З яйца магданоз и сол на вкус
Ситно нарязания лук се задушава в част от маслото с 2 ситно нарязани домата. Прибавят се
останалите домати, нарязани на едро и брашното. Сместа се разбърква няколко пъти на огъня и
се изсипва в съд, намазан с масло, заедно с натрошеното или настъргано сирене и разбитите в
млякото яйца.
Ястието се посолява на вкус и се пече в средно силна фурна. Към края на печенето се поръсва с
останалото масло и ситно нарязания магданоз. Поднася се топло.
ПИПЕРКИ СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА
150 г сирене /извара/
1 кг пиперки
100 мл олио
5 яйца
5 г червен пипер
сол и магданоз
Пиперките се изпичат, обелват и почистват от семето. Нарязват се на ивици и се запържват
леко в мазнината. Прибавя се натрошеното сирене или изварата, яйцата, червения пипер, сол на
вкус. Заличат се леко във фурната, поднасят се поръсени с магданоз.
ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ
250 г сирене /извара/ 100 г сух бял хляб
1 кг пиперки
2 яйца
100 г червени домати
200 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
магданоз,
сол и черен пипер на вкус



Филиите от хляба се накисват в прясното мляко, изстискват се добре и се натрошват на ситно.
Прибавя се настърганото сирене или изварата, яйцата, червените домати, обелени и нарязани на
ситно, ситно нарязания магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Сместа се разбърква добре и
с нея се напълват почистените от семето пиперки. Изпържват се в силно сгорещена мазнина до
зачервяване и се поднасят с кисело мляко.
ПАНИРАНИ КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА
100 г сирене или извара
1 кг картофи
2 глави кромид лук 4 яйца
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици галета
1 чаша олио
сол, смлян черен пипер,
магданоз
Обелените картофи се сваряват в малко подсолена вода, отцеждат се и като изстинат се
настъргват на ренде. Прибавя им се ситно нарязания лук, двете яйца, ситно нарязания магданоз,
настърганото сирене, подправките и сол. Сместа се омесва добре. От нея се оформят кюфтета,
които се овалват в брашното, панират се в другите две разбити яйца и в галетата и се изпържват
в силно загрятото олио. Поднасят се със салата по избор
КАРТОФИ СЪС СОС НА ФУРНА
150 г сирене
600 г картофи
30 г брашно
60 г краве масло или маргарин
400 мл прясно мляко
5 яйца
сол и черен пипер


Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се изпържват в мазнината, след което се
посоляват. В същата мазнина се задушава до златисто оцветяване брашното, след което се
налива прясното мляко, докато се получи гъст сос. Сосът се разделя на две равни части. Към
едната половина се прибавят яйцата и изпържените картофи. Сместа се забърква и се изсипва в
тавичка. Отгоре се изсипва втората половина от соса, размесен със настъргано сирене и смлян
черен пипер. Ястието се запича в силна фурна и се поднася със зелена салата.




БЮРЕК ОТ ПАТЛАДЖАНИ
250 г сирене
1 кг патладжани
З яйца
1 връзка магданоз
20 г брашно
10 скилидки чесън
200 г кисело мляко
олио за пържене
копър, сол,
черен пипер


Патладжаните се нарязват на кръгли филийки, посоляват се и се отцеждат след което се
изпържват в гореща мазнина. Сиренето се настъргва на ренде и се смесва с двете яйца, ситно
нарязания магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Със сместа се залепват по две от
изпържените патладжанени филийки. Овалват се в брашно, след което с разбитото яйце се
пържат в сгорещена мазнина. Поднасят се с кисело мляко, подлучени със счукан чесън.
тестени храни   салати      ястия с месо    ястия без месо     десерти
ЗАБАВЛЕНИЕ



Вредата от....