ПАТЛАДЖАНИ СЪС СИРЕНЕ НА ФУРНА
150 г сирене
4 средно големи патладжана
6 домата
4 супени лъжици олио
30 г краве масло или маргарин
сол,
черен пипер,
магданоз
Обелени и нарязани на дебели филии патладжани се посоляват и оставят да се отцеждат. След
30 мин се пържат в сгорещено олио, докато станат полуизпържени. Нареждат се на пластове в
съд за печене, като помежду им се слагат филийки домати. Ястието се пече 30 мин, наръсва се
със ситно настъргано сирене, смлян черен пипер, магданоз и нарязано на парчета масло и се
пече още 10 минути.
ДОМАТИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ НА ФУРНА
150 г сирене /извара/
1 кг домати
100 г краве масло
150 г кромид лук
100 мл прясно мляко
20 г брашно
З яйца магданоз и сол на вкус
Ситно нарязания лук се задушава в част от маслото с 2 ситно нарязани домата. Прибавят се
останалите домати, нарязани на едро и брашното. Сместа се разбърква няколко пъти на огъня и
се изсипва в съд, намазан с масло, заедно с натрошеното или настъргано сирене и разбитите в
млякото яйца.
Ястието се посолява на вкус и се пече в средно силна фурна. Към края на печенето се поръсва с
останалото масло и ситно нарязания магданоз. Поднася се топло.
ПИПЕРКИ СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА
150 г сирене /извара/
1 кг пиперки
100 мл олио
5 яйца
5 г червен пипер
сол и магданоз
Пиперките се изпичат, обелват и почистват от семето. Нарязват се на ивици и се запържват
леко в мазнината. Прибавя се натрошеното сирене или изварата, яйцата, червения пипер, сол на
вкус. Заличат се леко във фурната, поднасят се поръсени с магданоз.
ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ
250 г сирене /извара/ 100 г сух бял хляб
1 кг пиперки
2 яйца
100 г червени домати
200 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
магданоз,
сол и черен пипер на вкус
Филиите от хляба се накисват в прясното мляко, изстискват се добре и се натрошват на ситно.
Прибавя се настърганото сирене или изварата, яйцата, червените домати, обелени и нарязани на
ситно, ситно нарязания магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Сместа се разбърква добре и
с нея се напълват почистените от семето пиперки. Изпържват се в силно сгорещена мазнина до
зачервяване и се поднасят с кисело мляко.